Stavba zimní zahrady pro rostliny

Zimní zahrada, kterou Vám budu popisovat, byla zrealizována v roce 2012 na podzim. 

Záměrem bylo dosáhnout příjemného zahradního obytného prostoru navazujícího na dům.Kde má být možné posedět, odpočívat, nadýchat se příjemného klima a potěšit se s řadou exotických rostlin ve stejné podobě, v jaké pěstují v přirozených podmínkách. Tato zahrada se může stát inspirací pro další nadšence. 

Tato zimní zahrada zaujímá velikost 63 m2. Její výška je od 3,5m do 8m. Plášť tvoří 3 strany, jižní a západní boční stěna a střecha. Severní stěna je z 80% zeď zapuštěná po úroveň terénu za ní a východní stěnu zahrady tvoří dům. Zahrada navazuje na obývací pokoj a zároveň umožňuje vstup k technologickému zázemí v kotelně. Zahrada také slouží jako komunikační spojka mezi domem a dalšími krytými pěstebními skleníky, v nichž se pěstují specifické kultury jako teplomilná zelenina a citrusy. 

Specifikou takovéto stavby je výrazné odstupňování teplot v různých výškových úrovních. Ve stejném okamžiku je mezi přízemní teplotou a teplotou v horních patrech nejméně 5°C, někdy i 10°C. Díky výšce je možné využít prostor ve více úrovních, tady je to galerie v úrovni prvního patra domu. Střed celé plochy je využíván k posezení, nad kterým se tyčí epifytní kmen jako přírodní tropický strom, na němž přirozeně soupeří o životní prostor řada rostlin – převážně bromelií, orchidejí, kapradin, phylodendronů, anthurií apod. (fotky z galerie: stavba zimní zahrady) 

Konstrukce 

Základem stavby této velikosti je kvalitní konstrukce, která musí být pevná, dostatečně odolná povětrnostním vlivům a zejména odolná vůči korozi. Z tohoto hlediska nebyla použita dřevěná, která tolik nevydrží a ani klasická plastová, která se jevila jako příliš nákladná. V tomto případě je využita vzhledem k velikosti stavby podpůrná žárově zinkovaná ocelová konstrukce, kterou navrhl statik. 

Samotný plášť tvoří konstrukce z hliníkových profilů s výplní z pěti komůrkového polykarbonátu. Je to systém používaný na světlíky průmyslových budov. Výhodou tohoto opláštění je relativně slušný tepelný odpor, který je lepší než u plexi a nebo u jednoduchého skleněného zasklení, ale za cenu nižší propustnosti světla, které je cca 60%. 

Výhodou je hmotnost tohoto pláště, který nevyžaduje masivní podpěry. Nevýhodou polykarbonátu je, že v nejzazších místech zahrady trpí rostliny nedostatkem světla a proto je třeba nenechat rostliny menšího vzrůstu zastínit velkými rostlinami a nebo je případně přisvětlovat. Řešení tohoto problému spočívá částečně ve vhodném výběru stínomilných podrostových rostlin, zvyklých na stín z pralesa, kde rostou ve spodních patrech a kde stín je součástí jejich přirozeného prostředí. 

Vytápění, větrání, mlžení, cirkulace vzduchu 

Jako zdroj tepla je tu hned více nezávislých zdrojů. Jedná se o kotel na dřevo, tepelné čerpadlo vzduch – voda, solární systém a jako pojistka klasická krbová kamna pro případ, že vypadne proud a ostatní zdroje se tak stanou nepoužitelnými. Teplo se akumuluje v centrální akumulační nádrži o objemu cca 2 m3 a také v zásobním bazénku v zahradě, který má objem 8 m3

Vše řídí inteligentní systém a hlídají čidla. Důležité je mít přehled a dostat včas varovný signál, že se něco děje. V takovémto případě je nastavená minimální teplota hlídána přes zabezpečovací systém domu a v případě poklesu pod danou teplotu se to majitel dozví jako při každém poplachu při narušení objektu. Pro krátké výpadky elektrického proudu postačí jako záloha jednotka UPS, která může napájet nejen měřící čidla, ale v nejhorším případě i větrací systém. Ten je na bocích i ve střešním plášti. Je tím zajištěna dostatečná výměna vzduchu. 

Proudění vzduchu a rozptyl při mlžení uvnitř zahrady zajišťují dva ventilátory PLANTFOG TROPIC. Mlžení zvyšuje relativní vlhkost vzduchu a v létě napomáhá proti přehřívání. 

Závlaha a hnojení 

Podmínkou zajištění kvalitního růstu teplomilných rostlin, hlavně orchidejí a ostatních epifytů je měkká a odražená voda. Ta je shromažďována z pláště zahrady i z části domu a ostatních skleníků. Její retence v množtví 20 m3 hlavní venkovní nádrž a 8 m3 bazének v zimní zahradě bohatě postačí k celkové potřebě. Vnitřní bazének se vytápí na teplotu 24°C, což dále ovlivňuje teplotu v zahradě i vlhkost vzduchu. 

Hnojení se provádí velmi opatrně, pouze přírodními hnojivy, resp. výluhy. Dávkovací čerpadlo Dosatron je v koncentraci 0,001 % dávkuje přímo do závlahové vody vždy, kdy je třeba. Hnojení se provádí jen v létě v intervalech cca 3 týdnů. 

Osvětlení 

Zatím je tato zahrada bez dodatečného osvětlení. Ukázalo se, že se bez něj obejde. Dekorativní osvětlení je pro navázání atmosféry při večerních sezeních. Systém je na 24 voltů a tvoří jej 8 svítidel od firmy DOT SPOT. 

Večerním nasvícením dostává každá zahradní úprava zcela jiný a neznámý rozměr, který se dá slovy těžko vyjádřit.